Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση σχετικά με την προσθήκη τίτλων οριστικής διαμονής που γίνονται αποδεκτοί για την πολιτογράφηση αλλοδαπών. Στους τίτλους προστίθενται οι άδειες διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας, η άδεια διαμονής που αφορά επενδυτική δραστηριότητα αλλά και την άδεια διαμονής ιδιοκτήτης ακινήτου ή μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Σύμφωνα με την απόφαση, στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, προστίθενται οι περιπτώσεις αη και αθ.

Σε ότι αφορά την περίπτωση αη, αφορά: άδεια διαμονής δεκαετούς ή αόριστης διάρκειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 (άρθρο 22) του ν. 2910/2001 (Α’ 91). Όπως, αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 3202/2003 (Α’ 284), της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (Α’ 212), της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 3731/2008 (Α’ 263) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (Α’ 80)

αθ) άδεια διαμονής που αφορά επενδυτική δραστηριότητα, όπως αυτή φαίνεται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 4251/2014 (Α΄ 80). Εξαίρεση αποτελούν, τα στελέχη της παρ. 2 του άρθρου 1 της ΚΥΑ 53969/22.10.2014 (Β’ 2928) αλλά και οι άδειες διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου ή μόνιμα άδεια διαμονής επενδυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36Α του ν. 3386/2005 (Α’ 212) και του άρθρου 20 Κεφάλαιο Β του ν. 4251/2014 (Α’ 80)».

Όπως ορίζει το νέο άρθρο 5 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση, μεταξύ των ως άνω άλλων, συμπεριλαμβάνονται:

 

αα)  άδεια επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 150/2006 (ΦΕΚ 160 Α’),

αβ) βεβαίωση ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των χωρών ΕΖΕΣ, με βάση τις διατάξεις του π.δ. 106/2007 (ΦΕΚ 135 Α’).

αγ) δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε γονείς ανηλίκου ημεδαπού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 61, 63 και 94 του ν. 3386/2005,

αδ) δελτίο αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιου δελτίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999 (ΦΕΚ 63 Α’), καθώς και των προεδρικών διαταγμάτων 90/2008 (ΦΕΚ 138 Α’), 96/2008 (ΦΕΚ 152 Α’), 167/2008 (ΦΕΚ 223 Α’) και 81/2009 (ΦΕΚ 99 Α’), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν,

αε) ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (ΦΕΚ 176 Α’),

αστ) δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής ομογενούς κάθε τύπου, εκτός από Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

αζ) άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 108 του N. 4251/2014 (ΦΕΚ 80 Α’)

αη) άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 2910/2001 (Α’ 91), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 3202/2003 (Α’ 284), της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν. 3386/2005 (Α’ 212), της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 3731/2008 (Α’ 263) και του άρθρου 138 του ν. 4251/2014 (Α’ 80),

αθ) άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), εξαιρουμένων των στελεχών της παρ. 2 του άρθρου 1 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθ. 53969/22.10.2014 (Β’ 2928), καθώς και άδεια διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου ή μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36Α του ν. 3386/2005 (Α’ 212) και του άρθρου 20 Κεφάλαιο Β του ν. 4251/2014 (Α’ 80).

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo-footer

STAY CONNECTED WITH US:                  

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Subscribe to MBGCS
ErrorHere