Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με έγγραφο του, παρέθεσε σχετικές οδηγίες για την ανανέωση και την χορήγηση των αδειών διανομής σε πολίτες τρίτων χωρών για λόγους ανθρωπιστικούς.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που φέρουν λόγους ανθρωπιστικούς, έγινε δεκτή σύμφωνα με τις διατάξεις του της παρ. 1 περ. στ’ του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014, η υπόθεση των οποίων έχει παραπεμφθεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις Επιτροπές Προσφύγων και τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης.  Έτσι, οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεωθούν, στη περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε, σύμφωνα με το πως ορίζεται από τον ν. 4251/2014 (οικογενειακή συνένωση κλπ).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 47 του άρθρου 8 του ν. 4332/2015, προβλέφθηκε ότι άδειες διαμονής που δόθηκαν ή ανανεώθηκαν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 28 του π. δ. 114/2010, ανανεώνονται, όπως ορίζει το άρθρο 19Α του ν. 4251/2014.

Χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους

Σε αυτή την περίπτωση ειδικά, που πρέπει να χορηγηθεί άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν μέσα σε 90 ημέρες να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Τμήμα Εξυπηρέτησης πολιτών τρίτων χωρών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (Αγίου Διονυσίου 5, Πειραιάς) εφόσον έχει αποσταλεί στην υπηρεσία η σχετική απόφαση της Αρχής Προσφύγων.

Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανανέωση στο άρθρο 19Α του ν.4251/2014 είναι τα εξής:

1.Τέσσερις (4) έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή (CD).

2.Αποδεικτικό καταβολής τέλους ύψους 16 ευρώ που αντιστοιχεί στο κόστος προμήθειας, εκτύπωσης και διακίνησης της κάρτας και εισπράττεται με τη μορφή του ηλεκτρονικού παραβόλου (Κωδικός 4762).

  1. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση αυτούς που είναι αντικειμενικά στερούμενοι διαβατηρίου, οπότε αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής).
  2. Έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περ. ι θ’ του Π. δ. 113/2013.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo-footer

STAY CONNECTED WITH US:                  

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Subscribe to MBGCS
ErrorHere